De vrijwilligers

Er zijn voor onze gasten.

De basis van de inzet van de ongeveer zeventig vrijwilligers van ons hospice is ‘er zijn voor onze gasten’. Iedere dag weer verlenen zij praktische hulp, in aanvulling op wat familie en vrienden willen of kunnen doen. Dankzij de inzet van de vrijwilligers krijgen mantelzorgers rust en ruimte en kunnen zij weer zijn wie ze willen zijn: partner, ouder, kind of vriend.

Vrijwilligers zijn gastheer of gastvrouw van het hospice, helpen de gast zo nodig bij het eten en drinken en de persoonlijke verzorging en zij signaleren en rapporteren aan de coördinator en de professionele zorgverleners. Als daar behoefte aan is, gaan zij rustig bij de gast zitten om deze gezelschap te houden.

Vrijwilligers zijn niet alleen betrokken bij de gasten, ook bij hun familie en vrienden. Ook aan hen bieden ze een luisterend oor. In het hospice praat een vrijwilliger niet alleen over alledaagse dingen, maar – als daar behoefte aan is – ook over ziek zijn en sterven.

De vrijwilligers zijn aanwezig van ’s morgens 7.00 uur tot ’s avonds 11.00 uur. Zij werken altijd met z’n tweeën, in diensten van vier aaneengesloten uren.

’s Nachts wordt de zorg overgenomen door een beroepskracht van Icare thuiszorg.


Vrijwilliger worden?

Voor een vrijwilliger in het hospice zijn persoonlijke eigenschappen als evenwichtigheid, goed kunnen luisteren, geduld en bescheidenheid van groot belang. Sterker nog: ze zijn onmisbaar om een relatie van vertrouwen, privacy en toewijding met de gast en diens familie en vrienden te kunnen ontwikkelen. Om die kwaliteiten te kunnen garanderen worden nieuwe vrijwilligers met een introductiecursus ingewijd in het werken in ons hospice.

Interesse?

Interesse om vrijwilliger in het hospice te worden? Neem dan contact op met de coördinator, telefonisch of via de mail.

Contact